UBAKoninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw

slideshow 1

Photo: Couloir

Syndicate

Syndicate content

Actueel

Ham Radio is the only fail safe communication system in the world!

Bedrog met valse sms’en
13-05-2021
Ingediend door: ON3FDS
Logo BIPTHet BIPT lanceerde een persbericht en waarschuwt voor criminele zaken. Cybercriminelen sturen volop valse sms’en, ook smishing genoemd met een bericht over ‘een pakket dat onderweg is’.
Naast dergelijke berichten langs e-mail, viseren de criminelen nu ook de smartphone gebruikers. Het virus FluBot richt ontzettend veel schade aan als men ingaat op het verzoek om te klikken in het bericht of in de sms.

Velddag juni '21
11-05-2021
Ingediend door: ON4CAS
velddagDe door de overheid opgelegde Corona maatregelen zijn omwille van de voortdurende wijzigende situatie van de pandemie aan veranderingen onderhevig.
Momenteel gaan we ervan uit dat de velddag van juni kan plaatsvinden. Deelnemers, die zich vanzelfsprekend ertoe verbinden alle van kracht zijnde sanitaire maatregelen na te zullen leven, kunnen zich nu voor deze velddag inschrijven.

Rekening houdend met de situatie op dat ogenblik, zal de UBA één week voor de velddag een definitieve "go" of "no-go" aankondigen.
 

Nieuwe maatregelen COVID-19 vanaf 8 mei 2021
07-05-2021
Ingediend door: ON3FDS
COVID19 Virus & faceIn het Staatsblad van vrijdag 7 mei 2021 verscheen een Ministerieel Besluit in verband met COVID-19. Deze nieuwe maatregelen zijn van kracht vanaf zaterdag 8 mei 2021, en een aanpassing aan een eerder Ministerieel Besluit van 28 oktober 2020.

De CQ-QSO van mei-juni 2021 is online
01-05-2021
Ingediend door: ON4RK
Cover CQ-QSO 05-06/2021De CQ-QSO van mei-juni 2021 is online

Een rijk gevulde editie met boordevol informatie!

Enjoy!

ARISS radiocontact met Australische school blijkt educatief op meer dan één continent
30-04-2021
Ingediend door: ON4VJ
Op 20 april 2021 was er een ARISS-contact tussen de Winmalee Public School in Australië en de Amerikaanse ruimtevaarder Victor Glover, KI5BKC in het ISS.
Een ARISS-contact is in de radioamateurwereld niet meer uitzonderlijk. Dit contact tussen mensen van twee verschillende continenten is echter wel bijzonder geworden, omdat er bewoners van een derde continent bij betrokken waren.


 
Vacatures bij BIPT
19-04-2021
Ingediend door: ON7YD
Bij de Nationale dienst voor de Controle van het Spectrum (NCS) van het BIPT zijn er 2 vacatures voor Nederlandstalige technische medewerkers.
Naargelang de dienst waar je wordt ingezet, zijn dit de voornaamste dagelijkse taken die in teamverband uitgevoerd worden:
- Controles uit naar aanleiding van radiostoringen.
- Technische metingen en controle van apparatuur.
- Bestuderen en behandelen van verzoeken om frequentietoewijzing.
- Technische analyse van vergunningsaanvragen.
- Controles van radiocommunicatieapparatuur.
Alle informatie over deze vacatures vind je op de website van Selor.
Solliciteren kan tot en met 3 mei 2021.
Dourbes ionosonde
15-04-2021
Ingediend door: ON7YD
Het KMI laat weten dat de URL voor de meetresulaten van de ionosonde te Dourbes gewijzigd is van http://digisonde.oma.be/ naar https://digisonde.oma.be/.

De website biedt interessante actuele informatie voor wie belangstelling heeft voor de propagatie op kortegolf. 
BIPT examens
12-04-2021
Ingediend door: ON7YD
Zoals eerder gemeld zal het BIPT, op voorwaarde dat de evolutie van de corona besmettingen gunstig blijft verlopen, de examens hervatten vanaf 26 april.
Om het besmettingsgevaar zo laag mogelijk te houden zullen de examens schriftelijk afnomen worden. Eventuele berekeningen moeten op papier uitgevoerd worden, het gebruik van een rekentoestel is niet toegestaan. De moeilijkheidsgraad van de uit te voeren berekeningen zal hieraan aangepast worden.
De kandidaten moeten zelf het nodige schrijfgerief meebrengen, de rest wordt door het BIPT ter beschikking gesteld. Neem zeker (minstens) een reserve balpen en/of potlood mee, omwille van de corona maatregelen mag je geen schrijfgerief van andere kandidaten gebruiken. 
In het hele gebouw, met ingebrip van de examenlokalen, geldt een mondmaskerplicht en moeten de social distancing regels in acht genomen worden.
Een negatief COVID-attest is NIET nodig.
Op de uitnodiging die de kandidaten ontvangen van het BIPT staan de bijzondere richtlijnen hoe de kandidaat zich moet aanmelden en deelnemen aan het examen.
Lees ook de eerdere mededeling omtrent het hervatten van de examens.
Speciale prefix ter gelegenheid van de 120ste verjaardag van de eerste transatlantische radiotransmissie
06-04-2021
Ingediend door: ON7YD
Op initiatief van het BIPT mogen alle radioamateurs en radioclubs de gewone prefix ON in hun roepnaam vervangen door de speciale prefix OS in de periode van 18 april 2021 tot en met 12 december 2021. Deze maatregel geldt NIET voor korte roepnamen (vanity calls) en de roepnamen van onbemande stations.


 
De Internationale Marconi-dag gaat dit jaar door op 24 april
05-04-2021
Ingediend door: ON6CQ
Marconi DayDe Internationale Marconi-dag is een 24-uurs amateurradio-evenement dat jaarlijks wordt gehouden om de geboorte van Marconi op 25 april 1874 te vieren. Het evenement wordt meestal gehouden op de zaterdag die het dichtst bij de verjaardag van Marconi ligt. Dit jaar is dit aldus op 24 april.

Het doel van de Internationale Marconi-dag is radioamateurs over de hele wereld in verbinding te brengen met de Historic Marconi Sites.